Legutóbbi módosítások, hírek

 

I love zongora

 

  A Pénzes-féle Zongoraiskola YouTube-csatornája

 

  A Pénzes-féle Zongoraiskola backing track-oldala

 

2023.10.15.

5 új fejezet!

Kultúrkörök tonalitás-, és hangelnevezései

A tonalitás és a zene rétegei

A TSDT-akkordok továbbgondolva

Az alteráció

A vezetőhang

 

2023.10.01.

4 új fejezet!

Általános zeneelmélet - hangszerspecifikus zeneelmélet

A zenei hang 4 legfontosabb tulajdonsága

 

2022.09.23.

Új fejezet!

Az ógörögök csodahangszere, a monochord

 

2021.09.05.

Új fejezet!

Ősi hangszerek

 

2019.03.25.

Új fejezet!

Tóth-féle módosított hangmeghatározás

 

2019.03.05.

A tavaly először megrendezésre került Allegro Nyári Tábor sikerének köszönhetően idén is várjuk fiatal hegedű és zongora hangszeres növendékek jelentkezését. A táborunknak ismét a Tihanyi Apátság Szent Kristóf vendégháza ad otthont július 21-27. között. A hangszeres főtárgy órákon kívül lesz kamarazene, zenetörténeti előadás, gyógytestnevelés - testtudatos foglalkozások, valamint szabadidős programok, mint múzeumlátogatás és strandolás.


További információ, illetve a jelentkezési lap a www.allegronyaritabor.hu weboldalon található.

 

2017.11.13.

Mostanában a Pénzes-féle Zongoraiskolában több informatikai, főként eléréssel kapcsolatos probléma keletkezett. Ezek megoldásait, valamint a Zongoraiskola eléréséhez szükséges minimális rendszerkövetelményeket egy új, Rendszerkövetelmények című fejezetben összegeztem.

 

2017.05.17.

Rengeteg új fejezet az Összhangzattan című fejezetcsomagban!

 1. Bevezetés

 2. A hangzatépítkezés

 3. A hangzatok (akkordok) fordításai

 4. A kvint-kvartkörben módosított hangok

 5. Dúr-hármashangzatok

 6. Dúr-tonalitás hármashangzatainak fordításai

 7. Moll-hármashangzatok

 8. Moll-tonalitás hármashangzatainak fordításai

 9. Harmonikus moll-hármashangzatok

 10. Harmonikus moll-tonalitás hármashangzatainak fordításai

 11. Dúr-négyeshangzatok

 12. Dúr-tonalitás négyeshangzatainak fordításai

 13. Harmonikus moll-négyeshangzatok

 14. Harmonikus moll-négyeshangzatok fordításai

 15. Fonyó-féle tonalitásvizsgálatok

 16. Lukács-féle hármashangzat meghatározások

 17. Varga-Fogarasi Szilvia órája

 18. A hangzatépítkezés paródiája

 19. Matematikai összhangzattan (Maczkó Dávid gondolatai)

 20. Az akkordmenetek matematikája I.

 21. Az akkordmenetek matematikája II. - Akkordvariációk

 22. Az akkordmenetek matematikája III. - Számvariációk

 23. Az akkordmenetek matematikája IV. - Permutációs Java-kód

Skálakereső

Skálakereső teljes Java-forráskódja

 

Kérdések és válaszok

3. kérdés-válasz

 

2016.08.20.

A Google vezérelte YouTube sikeresen törölte a beágyazott videók régi embedding kódjait, amely miatt a Pénzes-féle módszertan összes honlapján nagyjából 16 GB videótartalom nem érhető el. Az esetből tanultunk, ennyit ér a bőkezű ingyenesség, elkezdtük a hibaelhárítást, de sajnos nem lesz gyors a videók mennyisége miatt.

 

2016.01.10.

3 új fejezet!

2015.10.09.

Szergej Rahmanyinov híres, 2. zongoraversenyét (C-moll, op. 18) már sokszor és sokféle művésztől hallgattam meg, egyik kedvenc felvételem éppen a zseniális Vásáry Tamástól származik. De hogy ezt a rendkívül nehéz és tartalmilag mély mesterdarabot egy 27 éves vak, japán fiú (Nobuyuki Tsujii) adja elő, ez azt hiszem példátlan a mű történetében.

2015.02.11.

Új fejezet!

A Lissajous-görbék, mint a hangközök vizuális megjelenítései

 

2015.01.30.

Beszélgetések

Friderikusz Sándor interjúja Várjon Dénes zongoraművésszel.

 

2014.01.15.

2 új fejezet!

Új fejezetcsomag!

2014.01.07.

Beszélgetések

Friderikusz Sándor interjúja Edita Gruberova operaénekesnővel.

 

2013.12.10.

Új fejezet!

Beszélgetések

 

2013.11.28.

Kedves Balázs Norbert zongoraművész úr!

A www.zongora-zongoraiskola.hu kéri Önt, hogy adja vissza azt a 10000 forintot, amit az egyik zongorás felvétel előtt (tanúk által bizonyítottan) tőlünk kölcsönkért szemcseppekre („csak leugrom a gyógyszertárba és folytatjuk a felvételt”), amely kérés után többet már nem is láttuk és amely összeget azóta sem adott meg, bár később 2 rendőr előtt megígérte, hogy 2013. szeptember végére visszaadja. Kérjük, hogy tartozásának kiegyenlítéséig ne játsszon például Bachot, mert az ő zenéje pontosan az ellenkezőjéről szól: ennél jóval magasabbrendű etikáról, amit (ha egyáltalán tudja mi az), Ön még abszolút nem sajátított el, sőt láthatóan a Mester zenéjében meg sem értett, csak kalimpálja szent hangjait üres fejjel, így az Ön által játszott zene csupán értéktelen, hiteltelen és szégyenletes holmi.

 

2013. 09.31.

Zsúfolt elfoglaltságaim miatt a hét zongoraművét hónapira kell váltanom.

 

2013.09.08.

Úgy tűnik készen van a Zongoraiskola 1. üteme. A videók beágyazásra kerültek és úgy látom, hogy minden a helyén van. A keletkezett tartalom mennyiségéről a Honlapstatisztika című fejezetből tájékozódhatunk. Ami a tartalmat illeti: ne ijedjük meg tőle. A Pénzes-féle Zongoraiskola gyökeresen új zenei és pedagógiai megközelítéseket tartalmaz. Sokat lehet erről majd a későbbiekben vitázni, egy azonban bizonyos: jóval logikusabb, rendszerezettebb (mondhatni rendszerszemléletű), ezáltal sokkal jobban tanulható bármely eddigi zongoraiskolánál.

 

2013.09.06.

Ma éjjel a Gitáriskola több oldala is fel lett törve és vírusos Javascript-kódok kerültek rájuk. Akinek van vírusirtója, azonnal jelezte; késő délelőttre a fertőzés minden oldalról teljesen el lett távolítva. Én kérek elnézést azon hacker nevében, akinek lúzer anyja magára hagyta a gyerekszobában és így egyéni frusztráltságát honlapok éjjeli feltörésében éli ki. (01 óra 22 perc..., a normális és nyertes emberek ilyenkor alszanak.)

 

2013.09.02.

Elkezdődött a Zongoraiskola videókkal való feltöltése, ez nagyjából 200 videó beágyazását jelenti. Nem lesz zökkenőmentes, a felmerülő hibákért elnézést kérünk és megpróbáljuk őket gyorsan kijavítani.

 

2013.06.12.

Kedves Olvasó!

Köszönöm, hogy felkereste vadonatúj honlapomat!

Igen, jól látja a Kedves Olvasó: a honlap sajnos csak félig van kész, hiszen hiányoznak belőle a "létfontosságú" szemléltető videók.

 

Bár a videók hiányoznak, a fejezetek azonban már felvázolnak bizonyos technikai-pedagógiai csapásirányt, olyan rendszerezett és logikus egységet alkotva, amellyel gyerekjáték lesz az eddigi nyomtatott vagy online zongoraiskolákat felülmúlni. Ráadásul szintén félkész, de működőképes állapotában már rendelkezésre áll az OPRE, amellyel villámgyorsan tudok bármilyen skálát és akkordot felvázolni.

 

A Pénzes-féle zenei módszertan számos olyan újdonságot tartalmaz, amely a klasszikus zeneelméletben nem található meg. A legfontosabb gondolatokat az angol szerveren lévő központi honlapról (www.music-instrument-guitar.org) egy az egyben, egész fejezetcsomagok formájában átemeltem, ilyenek például:

A Pénzes-féle zenei módszertan még ennél is több újdonságot tartalmaz, de bevezetésnek most ennyi elég.