Skálavariációk IIk.

Plusszos gyakorlatok

 

Összefűzés

Mátrix

 

Ennél a pontnál talán Elza módjára meg is pihenhetnék...

 

Ennél a pontnál talán Elza módjára meg is pihenhetnék...

 

...ha nem volnék megalomániás és nem szállnának meg örökkön újabb és újabb gondolatrohamok. Valóban mindent kihoztunk a rendszerből? Természetesen nem! Jönnek a plusszos gyakorlatok!

 

Jönnek a plusszos gyakorlatok!

 

Összefűzés

 

Az ötlet első körben nagyon egyszerű: a skálavariációk nemcsak önmagukban, hanem összefűzve is gyakorolhatók. Nézzünk néhány jellegzetes és hasznos összefűzést!

Szemléltetésképpen nézzük meg a 00 + 000 skálavariációt úgy, hogy mindegyik hang külön ujjat kap, ezáltal pedig kiváló, kezdő szintű ujjrendi gyakorlattá válik:

A plusszos gyakorlatok természetesen tovább folytathatók.

Az egyik jellemző képletet folyamatosan tanítom 2+3+4 néven. Az új rendszer szerinti meghatározása:

Mátrix

 

Nem, most nem a kultuszfilmről van szó...

 

Mátrix

 

...hanem arról, hogy a tripla-sorozattól felfelé bármelyik skálavariáció-csoportot kiemelhetjük és mátrixba, matematikailag is működő táblázatba helyezhetjük. Az alábbi mátrixban a quattro-sorozattal kísérletezhetünk. A 0000 variációt választottam kiindulópontként:

 

Ciklusok mátrixban

 

A mátrixban tetszőleges irányban és hosszban, akár végtelenítve is választhatunk ki útvonalakat, amelyek nyomvonalán a skálavariációkat egymással összefűzve játszhatjuk le, ez tehát az összefűzés egy további speciális lehetősége. A 1111 valójában haszontalan skálavariációt nyugodtan helyettesíthetjük az alap 0000 skálavariációval.