A zongora

Ujjrend átkötések I.

 

Egyes zeneszerzők (például Chopin) nagyon aprólékosan jeleztek a kottában minden ujjrendi átkötést, kéz-újrapozícionálást, mások egyáltalán nem (Bach). Ebben a vonatkozásban is szintúgy 2 lehetőségünk van:

  1. ilyen irányú tapasztalataink az elénk tett zenéktől és zenetanárunk tanácsaitól fognak függni,

  2. kitalálunk ilyen jellegű gyakorlatokat is.

Egy teljes rendszerre törekvő módszertannak természetesen tartalmaznia kell ilyen jellegű gyakorlatokat is. De először támadjunk a feladatnak matekkel!

 

Az ujjrendi átkötések matematikája viszonylag egyszerű. Elméletileg 1 kézen minden ujjat átköthetünk mindegyikkel. Ekkor a következő elméleti ujjrendtömb keletkezik:

 

1

2-3-4-5

 

2

1-3-4-5

 

3

1-2-4-5

 

4

1-2-3-5

 

5

1-2-3-4

 

Párokban számolva ez összesen 20 átkötés (mert 5 ujjunkra 4 átkötés lehetséges, ami 5 x 4 = 20). Itt és most nem foglalkozom olyan technikai kérdéssel, hogy mennyire érdemes számbavenni olyan ujjrendi átkötést, mint például 2 és 3, ám a végeredmény ettől függetlenül is rossz, mert az ujjrendi átkötések reverzibilisek, azaz megfordíthatók. Ez azt jelenti, hogy az 1-5 átkötés technikailag ugyanaz, mint az 5-1, így az összes ilyen duplikáció a végeredményből ki fog esni. Sejtésem szerint ez pontosan a fele a fenti 20 átkötésnek, azaz 10 pár, amelyet később számomra a felállított "gyakorlati" ujjrendtömb is igazolt:

 

1

2-3-4-5

 

2

3-4-5

 

3

4-5

 

4

5

 

Másképpen fogalmazva:

Tehát bármely zongoramű lejátszása esetén maximum 10 ujjrendi átkötésből válogathatunk.

 

Szeretném hangsúlyozni, hogy emögött még van 1 olyan bonyolultabb matematikai képlet is, amelynek végeredménye 10. A magam részéről ezt a jelen pillanatban még nem látom át teljesen, így boldogan vennék bármilyen (képletet) alkotó észrevételt (info@zongora-zongoraiskola.hu).

 

(Ezt a képletet később, 2016-ban Hamvas Gábor adta meg a Pénzes-féle Zongoraiskolának. Erről részletesen a következő fejezetben olvashat.)

 

Bevezetésképpen nézzünk meg egy 1 oktávos C-dúr skálán standard ujjrendi átkötéseket, amelyek BK és JK esetében is ugyanazok: