A zongora

Akkordfelbontás

 

Az akkordfelbontások abban különböznek a futamoktól, hogy nem skálaszerűek. A különböző akkordfelbontások már sablonos tálalási formában is kiválóan felhasználhatók dalok (akkord)kíséretére.

 

A Pénzes-féle módszertan különálló, folkgitárral foglalkozó honlapja évekkel ezelőtt publikálta az erre vonatkozó módszertani elemeket; zongoracentrikus megközelítésének 1. szintje az Akkordfelbontások matematikája című fejezetben került kidolgozásra.

 

Itt és most egy egyszerű, a zenészek által jól ismert, sőt agyoncsépelt akkordmenetet tanulmányozhatunk, amely ugyan (szándékosan) sablonos, de ne felejtsük el: minél sablonosabb egy gyakorlat, annál könnyebben tanítható-tanulható. Később majd külön gyakorlatsorozat keretében a sablonokat annyira szétvariálhatjuk, hogy magunk sem ismerünk rájuk. A kiindulási sablon a fent említett fejezetben használt alapsablon (ott A-moll hármashangzatban mutatva)...

...amelyet egy C-G-Am-F akkordmenetbe ágyazunk be 2 ciklusos formában:

Az akkordmenet zeneileg nézve már annyira közhelyes, hogy paródia is keletkezett róla. Ezt a Hangzatépítkezés paródiája című fejezetben tanulmányozhatjuk.