A cselló V.

Művészek

 

Elsőként kell megemlítenünk Perényi Miklóst (1948-), a csodagyerekként indult magyar gordonkaművészt...

 

Perényi Miklós

Forrás: www.fidelio.hu

 

...akinek rendkívül kifejező és letisztult játékán keresztül találkoztam először a cselló kissé mélabús, de felejthetetlen karakterével. A zenemű konkrétan Dvorák csellóversenye volt, amely azóta is kedvenceim egyike, noha közel húsz éve ismerem már és hallgatom...

 

 

 

A sajnos már elhunyt orosz csellóművész, Mtjiszlav Rosztropovics élete (1927-2007) nemcsak művészi szempontból példaértékű: volt mersze szembeszállni a szovjet rezsim művészet-, és emberpusztító ideológiájával, sorsközösséget vállalva olyan ellenzékiekkel, mint Alexander Szolzsenyicin. Ezáltal hazájában lényegében minden kivívott erkölcsi és anyagi egzisztenciáját elveszítette. Egyike volt a 20. század legnagyobb hatású csellistáinak.

 

Mtjiszlav Rosztropovics

 

 

 

Yo-Yo Ma a kínai származású gordonkaművész (1955-)...

 

Yo-Yo Ma

 

...rendkívül széles zenei repertoárral és egy kissé extravagáns személyiséggel hívta fel magára a világ figyelmét. Itt például spontán a túlerőltetett kezét fájlalja:

 

Yo-Yo Ma kézfájlalás közben

 

Egyik érdekes zenei projektje Bobby McFerrinnel alkotott Hush! nevű duója.

 

Yo-Yo Ma és Bobby McFerrin

 

 

 

 

 

Az orosz-izraeli Misa Majszki véleményem szerint napjaink egyik legtehetségesebb csellistája.

 

Misa Majszki

 

Az alábbi három videó Brahms híres kettősversenyének tételei. Említsük meg ezen feledhetetlen felvétel további szereplőit is: Leonard Bernstein - karmester, Gidon Kremer - hegedű és a mindig fantasztikus bécsi filharmonikusok.